Kremówka na krakersach – łatwy i szybki przepis

FullSizeRenderDzisiaj będzie tak dla odmiany kulinarsko. A ponieważ zdolnościami kulinarnymi nie grzeszę, a przy dwójce dzieci także z czasem słabo, będzie szybko i prosto. Tak więc przedstawiam Wam kremówkę na krakersach. Kiedyś kremówka wydawała mi się trudnym i czasochłonnym ciastem, dlatego dzisiaj obalę ten mój mit. 😀

Oto co będzie nam potrzebne… czyt. Składniki:
– krakersy, 1,5 dużego opakowania
– mleko, 5 szklanek
– mąka pszenna, 1 szklanka
– cukier kryształ, 1 szklanka
– budyń waniliowy, 1 opakowanie
– żółtka, 4 sztuki
– cukier wanilinowy, 1 opakowanie

Wykonanie (czyli najtrudniejsze i najprostsze zarazem)
4 szklanki mleka, cukier i cukier wanilinowy oraz masło – zagotować. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem… nie utrudniajmy sobie życia) i wlać do gotującej się masy. Warto tą masę mieszać aby była jednolitej konsystencji. Całość zagotować… można chwilę dłużej pogotować, ciągle mieszając oczywiście, w tedy krem będzie bardziej gęsty. Gorący krem wlać na blachę wcześniej wyłożoną jedną warstwą krakersów. A następnie ułożyć drugą warstwę krakersów na wierzchu masy. Po ostygnięciu Kremówkę włożyć do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

I gotowe! Proste prawda?

Opcjonalnie:
Dla uzyskania aromatu, do masy można dodać kilka kropli np  zapachu wanilinowego itp. 🙂 Cukru można dać mniej lub więcej, w zależności od upodobania. 🙂 Budyń może być śmietankowy, w tedy masa będzie bardziej biała. 🙂

Tak więc pozostaje mi życzyć Wam smacznego 😉

4 myśli do „Kremówka na krakersach – łatwy i szybki przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *